Open Monumentendag 30ste Editie | Feestbier Tripel 30 - HK Berchem | © 2018 v16.2.1

FOLLOW
Bewaar samen met ons het heden en verleden van Berchem

Bewaar samen met ons het heden en verleden van Berchem

Bewaar samen met ons
het heden en verleden van Berchem
Bewaar samen met ons
het heden en verleden van Berchem

Heemkring Berchem
Heemkring Berchem
Heemkring Berchem
Ga naar de inhoud
Museum > Open Monumenten > Open Monumentendag > 2018
OMD_2018
Open Monumentendag 2018 - Feest mee met een lekkere tripel
Om de dertigste verjaardag van Open Monumentendag extra feestelijk te maken, stellen we u dit jaar een exclusief feestbier voor: de Tripel 30!
  • Patrick Haselaars (Remise 56 | www.remise56.be) brouwt een unieke variant van zijn Remise Tripel.
  • Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Open Monumentendag, wordt deze tripel ‘Tripel 30’ gedoopt.
  • De Tripel 30 is een blond bier.
  • Het geheime recept bevat enkele erfgoedelementen.

De erfgoedelementen in Tripel 30
Tripel 30 – het feestbier waarmee we toosten op de dertigste editie van Open Monumentendag – krijgt een geheel eigen recept. Een aantal historische ingrediënten zorgen ervoor dat dit lekkere bier erfgoed in zich meedraagt.
In de ‘storting’ (de grondstoffen) zullen we naast het klassieke gerst ook met oudere, ietwat vergeten graansoorten werken: spelt en rogge.
Deze werden vroeger wel vaker gebruikt om bier te maken. In de loop der tijden geraakten beide graansoorten in onbruik ten voordele van gerst, dat zich brouwtechnisch gemakkelijker laat omzetten in bier.
Spelt wordt beschouwd als een primitievere variant van onze hedendaagse tarwesoorten. Tot aan de Middeleeuwen was spelt één van de belangrijkste graangewassen in Europa. Nadien werd spelt verdrongen door gewone tarwe.
Rogge is nog zo’n graansoort die vroeger alom gekend was, maar die meer en meer verloren ging. Wanneer gebruikt voor het brouwen van bier, geeft rogge een droge kruidige toets. Het gebruik van rogge in bier ging verloren omdat rogge na een paar slechte oogsten bij voorkeur ingezet werd voor het bakken van brood. Rogge werd in bier vervangen door gerst of andere granen.

Als ‘kruid’ wordt tegenwoordig in zowat alle bieren voornamelijk hop gebruikt. Dat was vroeger wel anders: toen werden de bieren gekruid met ‘gruyt’ of ‘gruut’. Gruut was een kruidenmengsel – en de mengeling werd door de ‘gruuthuusen’ angstvallig geheim gehouden omdat ze zo bepalend was voor de smaak van het bier. Ook de houdbaarheid van het bier werd deels door de gruut bepaald. Naast een klassieke hopping krijgt Tripel 30 een specifieke gruut-kruiding.
Gruut werd vanaf de 14de eeuw stilaan verdrongen door hop, en van de 15de tot de 18de eeuw was Vlaanderen dé hopstreek van Europa. Nadien kwam de hopteelt in Vlaanderen meer en meer onder druk te staan. Een aantal jaren geleden was er van de glorierijke hopvelden nog weinig te speuren. De laatste jaren zien we echter een toegenomen aandacht voor specifieke hopsoorten in bier, en ook de Belgische hop doet het weer goed.
Als ode aan de rijke geschiedenis van de hopteelt in België gebruiken we daarom ook Belgische hop in het bier.
Door beide types van ‘kruiding’ samen in een bier te gebruiken, en door gerstemout samen te gebruiken met enkele ‘vergeten’ granen, brengen we heden en verleden samen in het bier… een beetje symbolisch toch?

Kom het bier proeven in ons Zoldermuseum tijdens Open Monumentendag
en geniet er thuis verder van!!
We verkopen Tripel 30 aan de officiële verkoopprijs van
€ 3,00 per flesje.
Feest mee en steun onze heemkring!!
FOLLOW
Heemkring Berchem vzw
MUSEUM
Heemkundig Zoldermuseum "Schaliënhoeve"
Rooiplein 6 - 2600 Berchem (Domein Park West)
+32 3 292 51 15
PRESS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
© 2018 - Paul Gysen voor Heemkring Berchem
CONTACTS
Heemkring Berchem vzw
Auwersstraat 34 | 2600 Berchem
info@heemkringberchem.be
+32 3 292 51 15

MUSEUM
Heemkundig Zoldermuseum "Schaliënhoeve"
Rooiplein 6 - 2600 Berchem
(Domein Park West)
+32 3 292 51 15
CONTACT
Heemkring Berchem vzw
Auwersstraat 34 | 2600 Berchem
+32 3 292 51 15

Heemkring Berchem vzw
Heemkring Berchem vzw
Heemkring Berchem vzw
Heemkring Berchem vzw
CONTACT
Heemkring Berchem vzw
Auwersstraat 34 | 2600 Berchem
+32 3 292 51 15

© 2018 - Paul Gysen voor Heemkring Berchem
FOLLOW
Terug naar de inhoud